Back

Vitamīns E

Vitamīns "E" – tokoferoli, taukos šķīstošs augu izcelsmes vitamīns.

Atrodas augu eļļā, sojas eļļā, riekstos, margarīnā, sviestā, olās, rudzu maizē, kviešu dīgļos.

Vitamīns E pasargā šūnu membrānas no oksidēšanās. Kavē skābekļa kontaktu ar nepiesātinātajiem membrānu (hidrofobo kompleksu veidojumi) lipīdiem. Tas pasargā biomembrānas no pārskābās destrukcijas. Tokoferola antioksidantās īpašības nosaka arī hroma kodola mainīgā hidroksila molekulu spēja mijiedarboties ar skābekļa brīvajiem radikāļiem (О2•, НО•, НО2•), nepiesātināto taukskābju brīvie radikāļi (RO•, RO2•) un taukskābju pārskābe. Vitamīna membrānu stabilizējoša iedarbība slēpjas tā spējā pasargāt no saskābšanas membrānu SH grupas olbaltumvielas. Tā aktioksidantā iedarbība slēpjas spējā pasargāt no oksidēšanās karotīna un vitamīna A molekulu divkāršas saites.

Vitamīns E piedalās imunitātes veidošanā, pastiprina organisma aizsargspējas.



Lapu apmeklēja
4387
reizes

Please publish modules in offcanvas position.