
Antioksidanti (antioksidētāji, konservanti) — oksidētāja inhibitori, dabiskas vai sintētiskas vielas, kuras spēj palēnināt oksidāciju.
Visizplatītāko antioksidantu (aromātiskie amīni, fenoli, naftoli u.c.) darbības mehānisms ir reakcijas ķēdes apraušanās: antioksidanta molekulas mijiedarbojas ar aktīvajiem radikāļiem, izveidojot mazaktīvus radikāļus.
Antioksidantu vietā var izmantot ir E, A un C vitamīnus. Liels skaits antioksidantu ir pārtikā. Liels daudzums antioksidantu ir melnajās plūmēs, svaigās ogās un augļos, kā arī svaigi spiestās sulās, morsos, biezeņos. Ar antioksidantiem bagātas ogas un augļi: smiltsērkšķi, mellenes, vīnogas, dzērvenes, pīlādži, melnaugļu pīlādži, jāņogas, upenes, granāti. Ar antioksidantiem ir bagāti arī rieksti un daži dārzeņi (pupas, kale, artišoki), turklāt otrajā gadījumā bagātīgie antioksidanti var kavēt dzelzs, cinka, kalcija un citu mikroelementu asimilēšanos organismā. Produkti, kuri arī satur antioksidantus: kakao, sarkanais vīns, zaļā tēja, nedaudz arī melnā tēja.